تاریخ : دوشنبه 8 خرداد 1402
کد 463

متن سخنرانی های همایش بهره وری و بهینه سازی ...

مصرف در نظام سلامت



دکتر بهمن نقی پور رییس همایش بهره وری و بهینه سازی مصرف در نظام سلامت ؛ همکاری بین بخشی را حلقه گمشده نظام سلامت دانست و گفت: توسعه بهره وری و بهینه سازی مصرف نیازمند همراهی و هماهنگی تمامی دستگاه های اجرایی و خدماتی در سطح کشور است. دکتر بهمن نقی پور با اشاره به اهمیت سلامت جامعه مهمترین نقش این مجموعه بزرگ را حفظ سلامت در جامعه بیان کرد و گفت : توجه به مسئله بهره وری در حوزه سلامت موجب افزایش کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی و کاهش هزینه های سیستم و مردم خواهد شد.
وی از سلامت جامعه به عنوان یکی از اساسی ترین دغدغه های جامعه بشری نامبرد و خاطرنشان کرد: با همکاری بین بخشی است که می توانیم از بهره وری صحبت کنیم ، اگر همکاری سازمان ها و نهادها با یکدیگر صورت نگیرد بهره وری مفهوم نخواهد داشت.
رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، آموزش و پرورش نیروهای انسانی را یکی از عناصر مهم در تامین بهره وری در حوزه بهداشت و سلامت کشور عنوان کرد و گفت: مهارت افزایی نیروی انسانی به عنوان یکی از محورهای اصلی بهره وری مطرح است از این رو باید در بخش سلامت نیز با تکیه بر آموزش های تخصصی افرادی با انگیزه، متخصص و متعهد را در این بخش تربیت کنیم.
دکتر نقی پور، لزوم بهره وری در ساختار اداری بخش بهداشت را مورد توجه قرار داد و گفت: ایجاد ساختارهای مشخص، استاندارد و فرایند های دقیق اجرایی به تحقق بهره وری در ساختار نظام سلامت کمک خواهد کرد. وی رفع فرآیندهای مبهم را زمینه ساز تحقق بهره وری در بخش سلامت دانست و خاطرنشان کرد: با از میان برداشتن فرایندهای مبهم می توان بسیاری از موازی کاری ها در نظام سلامت را رفع کرد و جلوی بسیاری از هزینه های اضافی را گرفت.
وی با اشاره به محدودیت منابع کشور اظهار کرد: منابع کشور محدود است و امروز برای تحقق برنامه های نظام سلامت ناگزیر به اجرای دقیق برنامه های مبتنی بر بهره وری هستیم. رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز خواستار افزایش سرانه بهداشت و درمان کشور شد و گفت: با توجه به اعتبارات محدود دولتی توجه به بهره وری اجتناب ناپذیر است و باید بتوانیم با تاکید بر بهره وری بر کیفیت خدمات ارائه شده در بخش درمان بیفزاییم.
در ادامه این همایش دکتر محمد فرشکاران رئیس سازمان مدیریت و برنامه ‎ریزی آذربایجان شرقی گفت: در بهره‎ وری دستگاه‌های اجرایی وضعیت مناسبی نداریم و نرخ بهره وری کل مناسب نیست. وی با تاکید بر ضرورت استفاده از الگو های بهره وری خاطرنشان کرد: زمان گفتار درمانی به پایان رسیده است و باید در حوزه بهره وری کارهای عملی و اساسی انجام شود.
وی ادامه داد: کارایی و اثربخشی حوزه‌های کاری در صحنه‌های اصلی خود را نشان نمی‌دهند، ما در بخش صنعت شاهد بهره وری مناسب در سطح استان هستیم چرا که صنعت و تولید در بخش خصوصی بر مبنای بهره وری و استفاده بهینه از امکانات و دارایی ها بنا شده است. رئیس سازمان مدیریت و برنامه ‎ریزی آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: در بیشتر موارد سازمان ها الگو های بهره وری را رعایت می کنند اما رعایت این الگو ها همیشه به نتیجه مطلوب نمی انجامد، از این رو نیازمند پویایی و پویش جدیدی در این عرصه هستیم.
دکتر علی جنتی معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این همایش گفت: به منظور تحقق برنامه های مبتنی بر ارتقاء بهره وری در نظام سلامت نیازمند استفاده بهینه از منابع هستیم. وی گستردگی حوزه فعالیت آموزش، بهداشت و درمان را مورد تاکید قرار داد وخاطرنشان کرد: سهم نیروهای بهداشت و درمان در ارائه خدمت به مردم قابل توجه است و این مهم، توجه به موضوع بهره وری را نشان می دهد.
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مولدسازی در منابع را از جمله مسایل محوری در بهره وری نظام سلامت دانست و گفت: مولد سازی به عنوان یکی از محورهای بهره وری در نظام سلامت مورد توجه ویژه قرار گرفته است و امیدواریم این روند در راستای تحقق برنامه های این بخش مثمر ثمر واقع شود. نیازمند رویکرد اساسی و ساختارمند برای تحول در امر بهره وری هستیم.
در ادامه همایش دکتر احمد نجاریان مشاور معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، تغییرات بنیادی در ساختارها را به منظور رسیدن به اهداف مورد نظر در امر بهره وری ضروری دانست و گفت: نیازمند رویکرد اساسی و ساختارمند برای تحول در امر بهره وری هستیم.
دکتر نجاریان ادامه داد: بهبود بهره وری در نظام سلامت نیازمند اصلاحات اساسی و تغییر رویکرد نظام پرداخت است. وی توجه به بهره وری را به عنوان یکی از رویکرد های اصلی وزارت بهداشت نامبرد و افزود: تعریف ما در بحث بهره وری در نظام سلامت متفاوت از دیگر بخش ها است چرا که بهره وری همیشه به معنای کاهش هزینه نیست.
وی خاطرنشان کرد: نحوه تامین مالی نظام سلامت در بحث بهره وری موضوع مهمی است که در این سال ها مورد توجه قرار گرفته است.
مشاور معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت با تاکید بر همکاری های بین بخشی در تحقق برنامه های بهره وری افزود: وزارت بهداشت تنها مسئول ۳۰ درصد سلامت مردم است و ۷۰ درصد آن مربوط به دیگر سازمان است از این رو برای تحقق بهره وری نیازمند همکاری نهادهای سیاستگزار در بخش‌های مختلف هستیم.
وی از برگزاری همایش ملی بهره وری در آینده نزدیک در وزارت بهداشت خبر داد و گفت: همایش ملی بهره وری را با بهره گیری از تجربیات این همایش برگزار می کنیم. در ادامه همایش دکتر بهروز محمودی معاون راهبردی سازمان ملی بهره وری با اشاره به اجرای تحلیل های نظام مند در خصوص وضعیت بهره وری گفت: وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی به عنوان یکی از 34 دستگاه ملی در بحث بهره وری مورد توجه بوده است و در بررسی های صورت گرفته مواردی همچون ناکافی بودن مشارکت های مردمی، هزینه تمام شده بالا در ارائه خدمات آزمایشگاهی، عدم یکپارچگی و شفافیت فرایندها، ضعف در کارآمدی و مقرون به صرفه نبودن خدمات، هزینه غیر منطقی خدمات سلامت در بهبود کیفیت بهره وری مورد توجه بوده است.
وی گفت: در رتبه بندی وضعیت بهره وری استان های کشور در سال 1401 به معیارهایی از جمله تشکیل جلسات شورای راهبردی استان، استخراج مسائل نابهره وری و تعریف برنامه در دستگاههای اجرایی استانی فاقد برش ملی، پیشرفت برنامه های مصوب بهره وری، تعریف شاخص های اختصاصی بهره وری استان، نرخ قبولی شرکت کنندگان در دوره های آموزشی سازمان، ارسال به موقع گزارش پیشرفت و... توجه شده است.
در ادامه این همایش پنل های تخصصی با موضوع نقش مدیریت و منابع در ارتقای بهره وری و به ریاست دکتر واقف بهروزی، مدیر کل امور اقتصادی و دارائی استان، نقش اصلاح ساختار و فرایندها در ارتقای بهره وری به ریاست دکتر احمد نجاتیان، مشاور معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت و دکتر داود شمس، معاون مرکز توسعه مدیریت و تحول اداری وزارت، نقش فناوری اطلاعات سلامت در ارتقای بهره وری به ریاست دکتر امین بیگلر خانی ،مشاور معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت و با ارائه اساتید و متخصصین حوزه های تخصصی در نظام سلامت و موارد مرتبط با بهره وری برگزار شد.